+ 381 25 5827 701 info@skolastapar.edu.rs

Славећи Савино име, уживали смо у следећем програму, а у организацији ученика и наставнице Тамаре Бањац, Невене Бајић, Свитлане Узелац, Љиљане Савин, Дарка Пајића и свих наставника разредне наставе:

1.  "Химна Светом Сави"-изведба школског хора  у музичкој пратњи наставнице Свитлане Узелац.

2. Рецитације ученика првог један одељења: Наталија Маширевић, Огњен Радмиловић и Нађа Пејић. 

3. Имали смо и корелацију основне и средње школе.  Наставница Љиљана Савин предводи црквени хор који је извео  песму „Милешевка“. У црквеном хору су ученици наше школе,  али и неки бивши ђаци, сада већ средњошколци.

4. О Светом Сави су писали многи и написали су много. О њему расправљају теолози, академици, историчари, књижевници, педагози, ученици. Били смо почашћени  и стиховима, које су нам  поклонили ученици првог два: Лука Пекез, Милана Плавшић и Стефан Стојшић.

5. У изворним песмама, као делу фолклора, чува се традиција једног народа и једног језика. Примамо их скоро као генетско наслеђе, дивимо се њиховој једноставности и лепоти и волимо их. Зато изворне песме настале веома давно, живе и данас.  Културно-уметничко друштво ''МКПЗ Стапар '' чијим се наступима увек и од срца радујемо и користимо прилику да им се у име НАШЕ школе захвалимо, јер су били спремни за сарадњу и незаобилазан су украс наше приредбе.

6. Рецитација ученика другог разреда: : Милена Пекез, Тијана и Страхиња Нагулов .

7. Школски хор је извео песму „Пастир Хиландарац“ . 

8. Наша школа је у децембру 2023. расписала Hаградни конкурс за литерарне и ликовне радове на тему „Свети Сава-школска слава“ са циљем очувања, поштовања и неговања култа светога Саве, као и традиције светосавља. Ка душевности усмерен био је и рад ученика наше школе, који су за ту прилику написали и нацртали своје радове . 

Аутори награђених ликовних радова у млађем узрасту основне школе су:

  • Прво место:Тодоровић Исак 41
  • Друго место:Парабуцки Јелена 32
  • Треће место:Плавшић Милана 12

Награђени литерарни радови су:

  • Прво место: Јелена Чегар
  • Друго место: Марко Ђурђев
  • Треће место: Лена Зарић

А ђаци који су несумњиво најуспешније нацртали Светог Саву су:

  • Прво место: Јусуфи Лејла 72
  • Друго место: Љубишић Нина 82
  • Треће место: Панић Татјана 71

9. Рецитација ученика трећег разреда: Стојшић Матеја и Радин Илија из трећег један и Јелена Парабуцки и Дуња Грабеж из одељења трећег два, који су рецитовали  песму  „Свети Сава” – Јована Јовановића Змаја.

10. Песма „Света Анастасија Српска“ и „Тебе појем“ у извођењу Црквеног хора.

11. Рецитација ученика четвртог разреда: Јован Мрђенов, Тијана Станичков и Момир Стајшић, су са својим другарима из одељења четвртог два: Анђелом Бунић, Богданом Аперлићем и Тијаном Цепанчић рецитовали песму „Свети Сава“.

12.  Као заштитнику српске деце, помен Светог Саве на дан његовог упокојења 27. јануара, установљен је као школска слава. За овај празник многи српски песници испевали су дирљиве стихове. Лепотом стихова и мелодије издваја се песма о Светом Сави Војислава Илића, коју је отпевао школски хор.

13. Представа „ДА НЕ БЕШЕ НЕ БИ БИЛО“ коју су извести ученици старијих узраста наше школе, а које је у раду усмеравала наставница Тамара Бањац. Представа је прави пример труда и вештине, другарства и воље, веза прошлости, садашњости и будућности.

14.  И као последња активност била је Молитва после учења,  јер верујемо да је свака Светосавска академија прилика да сви по нешто ново научимо илипак, да се наученог присетимо.

БЛАГОДАРИМО ТИ, ТВОРЧЕ, ШТО СИ НАС УДОСТОЈИО ТВОЈЕ БЛАГОДАТИ ТЕ СМО ПРИМИЛИ УЧЕЊЕ, КОЈЕ НАМ СЕ ПРЕДАЈЕ. СПАСИ И ПОМИЛУЈ СТАРЕШИНЕ НАШЕ, РОДИТЕЉЕ И УЧИТЕЉЕ КОЈИ НАС ВОДЕ ПОЗНАЊУ ИСТИНЕ, А НАМА ДАРУЈ СНАГУ И МОЋ ДА МОЖЕМО ПРОДУЖИТИ  ОВО УЧЕЊЕ.

 

Забележене фотографије можете погледати овде.