+ 381 25 5827 701 info@skolastapar.edu.rs

Историјат рада школе

 У Стапару школа постоји још од постанка села, oд 1752. год. У XVIII веку Стапар, у оквиру Хабзбуршке царевине, има црквено-православну школу. Школа се до 1919. године, када је Стапар постао део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, развила у «Стапарску народну основну школу» са четири разреда. Између два рата школа је постала «Државна основна школа» са шест разреда.

Од 1929. године до краја рата Стапар има и Грађанску школу, а која је до 1945. године радила као «Непотпуна гимназија», затим  «Седмољетка» а од 1.јула 1959. године као основна школа «Бранко Радичевић».

Старе школске зграде су рађене у неколико периода од 1868. до 1929. године.

Нова школска зграда изграђена је на месту старе 1989 – 1990.год. Годину дана раније је изграђена и фискултурна сала.

Стари део школе је 2007. год. адаптиран средствима из Буџета АП Војводине. У оквиру адаптираног дела отворен је и Етно музеј.

Знаменити ђаци ове школе били су: Никола Станковић (градитељ железница у Угарској с краја 19. и почетком 20. Века), академик  Данко Давидов (историчар уметности), књижевници: Бошко Ивков, Мирослав Јосић Вишњић, Маринко Апсић Ивков; универзитетски професори: Јанчурић, Станимир Ковчин, Милица Хрустић

 са Пољопривредног факултета  у Новом Саду. На празник Месне заједнице Стапар - Дан ослобођења 21.X.1990. године свечано је отворена  нова школска зграда.

Бројне госте поздравио је тадашњи директор школе, Драган Милић. Посебну захвалност  школа дугује господину Живку Катанићу који је као млад отишао из свог Стапара у Канаду, и у знак осећања поклонио 10.000 канадских долара за изградњу школе.                

Дана 5. априла 1992. године обављен је чин освећења школе. Том приликом, његово преосвештенство Епископ Бачки Иринеј изговорио је надахнуту беседу.

Школа је добитник Светосавске награде. То најзначајније признање у области образовања и васпитања уручено је на Светосавкој академији 27.01.2007. год. тадашњем директору школе Секулић Душку из руку Министра просвете др Слободана Вуксановић. За Дан школе 15.03.2008. год. гост школе је био Министар просвете, Зоран Лончар, који је том приликом директору школе уручио решење о додели средстава Министарства просвете за адаптацију школског дворишта и уређење спортских терена.

Школске 2012/2013. године Покрајински секретаријат за спорт и омладину је школи суфинансирао за набавку опреме и рекцизита за фискултурну салу. Најзначајнији пројекат у набавци опреме за школу је остварен уз помоћ Министарства за телекомуникације и информатичка друштва где је набављено 20 нових рачунара за „Дигиталну учионицу“.Учионица је претходно опремљена новим намештајем и клима уређајем.

        Набављен је и нови намештај за кабинете физике и хемије, односно биологије.Средства су обезбеђена из буџета града Сомбора.Исте школске године Школа је забележила значајну и плодоносну  сарадњу са локалном средином. С правом можемо истаћи да је наша школа била и јесте незаобилазан фактор у организацији готово свих културних, уметничких и спортских дешавања у селу. Школа је била домаћин традиционалних манифестација: „Прва хармоника Војводине“, Госпојинских вечери, летњи турнира у малом фудбалу, стоно-тениског турнира, књижевне вечери, научног скупа у помен на Николу Станковића, градитеља железнице.

         Школске 2013/2014. године ученици наше школе, а на иницијативу директорице школе, Јелене Милић, су основали ученичку задругу „Липа“.Формирана је стручна библиотека у оквиру школске библиотеке, а од Владе савезне Републике Немачке смо на поклон добили мултимедијалну таблу. Потписали смо  „Споразум о разумевању са ZFA Deutsche Auslandsschularbeit International“, који предвиђа могућност полагања испита немачког језика у нашој школи.

Исте године школа је добила од Библиотекеб Града Београда донацију 150 наслова књига за школску библиотеку.Били смо домаћини 7. СОШОВ-а, а у области стоног тениса. Школа је била домаћин фестивала фудбала у оквиру програма „Моја школа, мој клуб“.2013/2014. године Школа је угостила амбасадорку Аустралије, као и многе друге уважене личности, а у оквиру активности које су се одржавале у нашој школи.Поводом Дана школе ученици наше школе су по први пут снимили филм о животу у школи. У марту месецу исте године одржано је књижевно вечен у част Бранку Радичевићу, као и олимпијада из физике.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину школи је финансирао набавку подлоге „тарафлекс“ за салу за стони тенис.

2014/2015. године директорица школе, Јелена Милић из буџета града Сомбора, одељења за образовање, успела је да обезбеди средства за адаптацију старе школске зграде, која је претворена у музеј, који је свечано отворен у оквиру Госпојинских вечери. У оквиру музеја је црквени део, у који се налазе веома вредни експонати, а које је школи уступила црква „Ваведење пресвете Богородице“.Исте школске године урађен је ремонт котларнице, комплетно замењенои рефлекторно осветљење на спортским игралиштима.Набављени су рачунари и монитори у зборници школе, мало зборници и код секретара. Директорица школе је сопственим средствима набавила рачунар и монитор за друго одељење продуженог боравка.Урађена је санација дела крова на фискултурној сали и делимична санација старог дела школе.

Током школске 2016/2017. године читаве године школс је  имала сам редовну сарадњу са: Школском управом за град Сомбор, МЗ Стапар, Дом здравља, Црвени крст, Полицијска управа за град Сомбор, Удржење младиг Горана из Сомбора, Удржење жена из Стапара, ШУ Сомбор ПУ „ Вера Гуцоња“  из Сомбора, стонотениски клуб „ Гусар“ из Стапара, фудбалски клуб „ Хајдук“ из Стапара, СЦ „ СОКО“ из Сомбора, СС града Сомбора, СПЦ у Стапару  и других. У јуну месецу исте године забележено је потписивање  Уговора о коришћење без накнаде пољопривредног земљишта у јавној својини града Сомбора.

 Захваљујући донацији господина Слободана Беквалца, архитекте и члана борда хуманитарне организације Лајфлајн Њујорк, 7. априла 2017. године Школа је добила ново игралиште за своје ученике и децу села.   Приликом званичног отварања игралишта у име колектива и своје лично име, директорица школе Јелена Милић упутила је захвалност господину Беквалцу, госпођи Даниели Челиковићи организацији Лајфлајн Њујорк која послује под покровитељством Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине.  

Исте школске године, у августу месецу,  организовано је и реализовамо кречење канцеларија, тоалета и учионица на првомспрату и поткровљу, санација трибина (комплетна израда нових трибина) , санација игралишта са вештачком травом, санација дела крова школске зграде и покренут је поступак ЈНМВ „Радови на санацији и побољшању енергетске ефикасности објекта“.

У школској 2017/2018. години реализоване су слдедеће активности, значајне за квалитет и рад установе: Jaвна набавка мазута; Завршни радови на уградњи топлоптних пумпи и бушење бунара;Аплицирање на Конкурс за суфинансирање реконструкције, адаптације, санације и инвестиционо одржавање објеката установа основног, средњег образовања и васпитања, ученичког стандарда и предшколских установа на територији АП Војводине за 2018. Годину; Потписивање Уговора по Конкурсу за суфинансирање реконструкције, адаптације, санације и инвестиционо одржавање објеката установа основног, средњег образовања и васпитања, ученичког стандарда и предшколских установа на територији АП Војводине за 2018. годину; Уградња сигурносних камера (потписан Уговор са агенцијом „Гард“);  Кречење учионица у приземљу школе;Набавка магнетне словарице са сталком као вид подршке у учењу; Организовано и реализовано стручно усавршавање наставника.

Такође, у школској 2017/2018. Години, тачније 15.маја 2018. године, директорици школе, Јелени Милић уручена је Златна значку,  коју додељују Културно - просветне заједнице Србије и Министарство спољних послова републике Србије - управа за дијаспору и Србе у региону чији је покровитељ и Министарство за културу и информисање Републике Србије. Златна значка и повеља исписана древним ћириличним краснописом уручени су директорици на посебној свечаности која је уприличена 15. маја у Народном позоришту у Београду. Како се наводи у образложењу ове престижне награде која се додељује посленицима у култури, образовању и менџменту у култури. Директорица Јелена Милић је пожртвованим радом подигла ниво организационих способности и капацитета наше школе на репрезентативни ниво, посебно са отварањем завичајног музеја у Стапару који ради при школи.