+ 381 25 5827 701 info@skolastapar.edu.rs

Историјат рада школе

 

У Стапару школа постоји још од постанка села, oд 1752. год. У XVIII веку Стапар, у оквиру Хабзбуршке царевине, има црквено-православну школу. Школа се до 1919. године, када је Стапар постао део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, развила у «Стапарску народну основну школу» са четири разреда. Између два рата школа је постала «Државна основна школа» са шест разреда. Од 1929. године до краја рата Стапар има и Грађанску школу,     а која је до 1945. године радила као «Непотпуна гимназија», затим  «Седмољетка» а од 1.јула 1959. године као основна школа «Бранко Радичевић».

Старе школске зграде су рађене у неколико периода од 1868. до 1929. године.

Нова школска зграда изграђена је на месту старе 1989 – 1990.год. Годину дана раније је изграђена и фискултурна сала.

Стари део школе је 2007. год. адаптиран средствима из Буџета АП Војводине. У оквиру адаптираног дела отворен је и Етно музеј.

Знаменити ђаци ове школе били су: Никола Станковић (градитељ железница у Угарској с краја 19. и почетком 20. Века), академик  Данко Давидов (историчар уметности), књижевници: Бошко Ивков, Мирослав Јосић Вишњић, Маринко Апсић Ивков; универзитетски професори: Јанчурић, Станимир Ковчин,мМилица Хрустић са Пољопривредног факултета  у Новом Саду. На празник Месне заједнице Стапар - Дан ослобођења 21.X.1990. године свечано је отворена  нова школска зграда.

Бројне госте поздравио је тадашњи директор школе, Драган Милић. Посебну захвалност  школа дугује господину Живку Катанићу који је као млад отишао из свог Стапара у Канаду, и у знак осећања поклонио 10.000 канадских долара за изградњу школе.                

Дана 5. априла 1992. године обављен је чин освећења школе. Том приликом, његово преосвештенство Епископ Бачки Иринеј изговорио је надахнуту беседу.

Школа је добитник Светосавске награде. То најзначајније признање у области образовања и васпитања уручено је на Светосавкој академији 27.01.2007. год. тадашњем директору школе Секулић Душку из руку Министра просвете др Слободана Вуксановић. За Дан школе 15.03.2008. год. гост школе је био Министар просвете, Зоран Лончар, који је том приликом директору школе уручио решење о додели средстава Министарства просвете за адаптацију школског дворишта и уређење спортских терена.